Historien bak Bambis

Jeg ble interessert i barneklær etter at jeg selv ble mor for første gang. Som de fleste nybakte mødre gikk jeg til innkjøp av diverse babyklær i ull. I de første månedene kledde jeg den lille i ull dag og natt. Dette gikk bra en stund, men rundt tre måneders alderen begynte utbruddene med atopisk eksem å komme.

Jeg begynte å google atopisk eksem, og fant raskt ut at klær av bambus viskose skulle være bra. Jeg gikk til innkjøp av en del bodyer og pysjamaser, og ble veldig positivt overrasket. Selv om det var litt ulik kvalitet og passform, ble jeg frelst! Kvaliteten var litt varierende og i en del av klærne var andelen bambus helt nede i femti prosent. Jeg erfarte raskt at jo høyere andel bambus klærne inneholdt, desto bedre var effekten.

Min sønns eksem ble veldig mye bedre ved bruk av bambus klær og gode oljer og kremer, og i perioder var han helt bra. Jeg har ikke måttet ty til kortison en eneste gang siden jeg begynte å kle han i bambus klær. Bambus viskose har også gode temperaturregulerende og fuktabsorberende egenskaper. De holder han varm og tørr. Og det viktigste av alt – De føles fantastisk myke mot huden og er helt kløfrie!

Selv om jeg var veldig fornøyd med en del av de klærne jeg kjøpte, syntes jeg at utvalget var lite og jeg savnet også en del plagg. Jeg bestemte meg etter hvert for at jeg ville designe og produsere baby- og barneklær selv. Jeg brukte mammapermisjonen til å planlegge og undersøke mulighetene. Jeg tenkte som så at siden dette har hjulpet mine barn så mye, må det være bra for andres barn også. Når permisjonen var over var jeg klar til å kaste meg ut i det.

Bambis AS ble stiftet i mars 2015. Jeg søkte Innovasjon Norge om støtte og gikk i gang med å finne leverandører og fabrikker. Jeg var hele tiden klar på at jeg ikke ønsket å produsere i Østen siden avstanden blir stor og kommunikasjonen vanskelig. Jeg valgte å produsere i Europa for å være sikker på at arbeidsforholdene i fabrikkene var gode og at det ikke ble benyttet barnearbeid. Som mor ønsker man ikke at barnas klær skal være produsert av andres barn. Jeg ville produsere trygge gode kvalitetsklær som tar vare på miljøet på en best mulig måte.

Om klærne

Bambis består i første omgang av en kolleksjon av klær som dekket kroppen fra topp til tå, spesielt av hensyn til barn med sensitiv hud. Klærne bidrar til å holde dem tørre og varme, og er et godt alternativ til ull. God passform har vært det viktigste hele tiden, i tillegg til kvaliteten på stoffene. Bambis klærne er gode å ha på seg for barn som er i aktivitet, og sørger for god bevegelighet. Klærne har to størrelser i en, og er designet slik at barna kan vokse med dem uten at de føles alt for store. Klærne er sydd i en slank passform som gjør at de sitter godt selv om de er i en størrelser for stor. Dette sparer både lommeboken og miljøet. Ermer og ben kan brettes opp og mønsteret er også trykt på innsiden av ribbene. Det var noen plagg jeg savnet i bambus på det norske markedet, som halser som hindrer gnissing på halsen i fra ullgensere, og strømpebukser. Etter min mening er det strømpebukser med fot som fungerer best på de minste barna. Bambis sine strømpebukser inneholder ikke polyester eller andre oljebaserte stoffer, men18% økologisk bomull (GOTS) for ekstra slitestyrke. De er utrolig myke og deilige å ha på.

Alle stoffer og farger som benyttes i produksjonen er nøye kvalitetstestet og Økotex sertifiserte. Økologiske materialer, som er GOTS sertifiserte, er benyttet der det er mulig. Alle knapper er selvfølgelig nikkelfrie. Jeg har valgt å benytte flate sømmer i alle klærne, som er det mest skånsomme for sart barnehud. I tillegg er de dekorative. Det er ingen merkelapper som kan irritere huden inne i klærne. Produktinformasjonen og vaskeanvisningen er trykt på innsiden av klærne.

Om designet

Jeg henter inspirasjon til designet i fra naturen og fjellene i naturskjønne Isfjorden i Romsdalen. De to siste bokstavene i Bambis er uthevet i logoen, og står for Isfjorden. Iskrystallmønsteret på pysjamasen og lua er designet av Anunatak. Borden rundt ribbene er en tegning av fjellene i Isfjorden og går igjen på de fleste av plaggene. De som er kjent i området vil sikkert kjenne igjen noen av fjellene som Vengetindene, Romsdalshorn og Kirketaket. Dette er populære destinasjoner for både fotturer og skiturer.

Om bambus

Det er mange grunner til at jeg velger bambus som materiale i mine baby- og barneklær. I tillegg til å være det mykeste og mest behagelige stoffet som finnes, og som virkelig hjelper barn med sensitiv hud, er det et miljøvennlig og bærekraftig materiale. Det er rett og slett en vidunderplante!

Bambus er en fantastisk naturressurs som hovedsakelig vokser i Asia. Det er en av de raskest voksende plantene i verden. Etter ti uker har den nådd sin fulle høyde og etter tre til fem år er den fullvokst. Etter innhøsting vokser den opp igjen i fra samme rot. Noen arter vokser opp til en meter i døgnet. Bambus er en svært robust plante som verken trenger kunstgjødsel eller plantevernmidler siden den er naturlig skadedyrresistent. Bambus skiller seg fra bomull og tømmer som må plantes på nytt hver høst, og som krever omfattende sprøyting og vanning.

Bambus absorberer mer karbondioksid fra luften enn både bomull og tømmer. Den frigjør også mer oksygen som forbedrer luftkvaliteten. Bomullsdyrking, derimot, krever som kjent omfattende vanning og kjemisk sprøyting. Sprøytingen bidrar også til forurensing av drikkevannet i mange områder. Bambus er et langt grønnere alternativ.

Klær av bambusviskose blir rene ved langt lavere temperaturer enn bomull trenger. Bambusklær blir mykere etter hver vask i motsetning til bomullsklær som blir stive og harde. De har derfor også en mye lengre levetid. Til sammen gir dette en stor miljøgevinst og er med på å minske våre miljømessige fotavtrykk.

Om modellene

Jeg har vært så heldig og fått fantastisk fine smårollinger i fra Isfjorden til å stille som modeller for Bambis klærne i nettbutikken og i annonser. Av sikkerhetsmessige hensyn ber jeg om at barna ikke identifiseres på sosiale medier uten foreldrenes samtykke. Noen barn har fått endret navnene i nettbutikken og noen stiller med eget navn, men det må uansett være opp til foreldrene å velge om barna skal identifiseres utover dette.

 

Jeg håper du vil prøve klær fra Bambis og jeg håper du blir like fornøyd som det jeg er.

Med vennlig hilsen Hanne Johnsen