Moteslaver i tekstilindustrien

«Moteslaver»

Bryr du deg om hvor barnas klær kommer i fra? Hvilke forhold tekstilarbeiderne arbeider under? Om de får en lønn de kan leve av? Og ikke minst; Er klærne du kjøper til barna dine laget av andre barn?

I disse dager er det mye oppmerksomhet i media rundt nettopp dette. Tekstilarbeidere som tjener under fire kroner timen, og som arbeider 12 timers dager under brannfarlige og helseskadelige forhold. Hvor alle forsøk på å bedre betingelsene ender med oppsigelse. De store kleskjedene som fraskriver seg ansvar ved å hevde at de ikke kan bestemme lønn og betingelser i fabrikker de ikke eier selv. Markedskraft gir forhandlingskraft! Hadde de virkelig ønsket å bedre betingelsene i fabrikkene kunne de stilt hardere krav ved inngåelse av kontrakter. Mange nekter også å la forbrukerne og pressen få innsyn i hvilke fabrikker de benytter i produksjonen. De store kleskjedene gjør en del, men langt fra nok. Står det ”Made in Bangladesh” i klærne du kjøper, har du all grunn til å være skeptisk. Forbrukerne har blitt mer bevisst på etisk produksjon og dette har ført til at en del klesprodusenter har gjort litt for å bedre forholdene til arbeiderne, men det er veldig, veldig langt igjen.

I følge SSB koster klær i dag under halvparten av hva de gjorde i 1995 og mindre enn de gjorde i 1980 i løpende kroner (konsumprisindeks). Det sier seg selv at når vi betaler 79 kroner for en t-skjorte, blir det ikke mye igjen til tekstilarbeiderne.

Bambis produserer alle klærne i Europa. Nærmere bestemt i Litauen. Dette er langt dyrere enn å produsere i Asia, men til gjengjeld kan dere være trygge på at arbeidsforholdene er gode, og at arbeiderne får en anstendig lønn. Barnearbeid er selvfølgelig helt utelukket. Jeg har besøkt fabrikken flere ganger og kan absolutt gå god for den.

”Slavekontraktene” til tekstilarbeiderne i Østen er egentlig vårt ansvar. Ved å stille krav til klesprodusentene, kan vi presse disse til å stille krav til fabrikkene de inngår kontrakter med. Det er forbrukerne som sitter med makten til å tvinge klesprodusentene til å ta ansvar.